Hemmabio

Hemmabio är den nya grejen för alla filmälskare. Det ger nämligen innehavaren av anläggningen möjlighet att få en total filmupplevelse djupt nedsjunken i favoritfåtöljen hemma i sitt eget vardagsrum.

Ljud och bild är av absolut högsta kvalitet. En hemmabioanläggning är nämligen utrustad med den allra senaste tekniken inom detta område. Rent allmänt brukar man säga att en anläggning för hemmabio består av en DVD-spelare alternativt en Blueray-spelare, en digital signalprocessor som avkodar och behandlar ljudsignalen samt en förstärkare. Till detta kopplar man ett system av högtalare som håller minst 5.1-standard och någonting att visa bilden på. När det gäller bildkällan så snackar man om hela spektrat från en vanlig tv-apparat till storbilds-tv och projektor. De flesta tv-skärmar av idag är mer eller mindre lövtunna. Det är länge sedan en tv-apparat upptog en dryg halvmeter av vardagsrummet.

Men det är inte bara upplevelsen av bilden som är det viktiga för en filmälskare. Hifi, eller high fidelity som är det korrekta uttrycket, är en naturlig del av upplevelsen som en hemmabioanläggning erbjuder sin innehavare. Det är nämligen ljudkvaliteten som skiljer en bra hemmabio från vanligt tv-tittande. När en vanlig hederlig tv-apparat sedan decennier är utrustad med två högst ordinära högtalare för stereoljud så spelar hemmabion i en helt annan division. Det är som att jämföra en Volkswagen Golf med en formel 1-bil.

Dolby surround 5.1 är den i detta sammanhang allra vanligaste kvaliteten för ljudåtergivning. 5.1 består av två högtalare bak, tre högtalare fram samt en bashögtalare. Den senaste uppgraderingen av detta system kallas Dolby surround 7.2 och är sålunda bestyckad med fyra högtalare bak, tre högtalare fram och två kraftfulla baslådor.

Surroundeffekten som skapas gör att hemmabiotittaren upplever sig vara mitt i händelsernas centrum. Om det är en konsertvideo med heavy metalbandet Iron Maiden som visas på bildskärmen så framkallar högtalarsystemet en känsla hos tittaren av att stå mitt i publikhavet på konsertarenan.

Det fina i kråksången är att ljudsystemet i en hemmabioanläggning på intet sätt är begränsat till enbart återgivning av filmljudet från DVD eller Blueray. Man kan självklart lyssna på musik via vanliga CD-skivor eller MP3-filer också.


 
| Cookies/sekretesspolicy | E-post | Webbplatsöversikt | Blogg | Katalog |